Psihoterpie si/ sau meditatie

Articol publicat in: Sanatate


Caracteristici fundamentale, comune pentru toate psihoterapiile:

- o persoana animata de dorinta de schimbare

- un terapeut competent care este “angajat” sa intampine aceasta nevoie
- o relatie de sprijin intre un om cu nevoia de a fi ajutat si un psihoterapeut care il accepta si il respecta
- o explicatie terapeutica avizata, limpede si rationala, acceptata de cel ce cauta transformarea
- experimentarea de catre cautator a unor trairi ale succesului care sa ii intareasca forta eu-lui
- modelarea psihicului dupa aspiratia celui ce doreste transformarea
- oferirea unei informatii privitoare la natura si originea problemelor, transmise prin cognitii si/sau atinse prin ” insight”.

Indiferent de orientarea teoretica(exista la ora actuala nenumarate scoli psihoterapeutice) vor exista elemente comune care presupun:

- prezenta unei descarcari de natura emotionala- catharsis

- facilitarea unei intelegeri de natura intuitiva, intarirea unor experiente pozitive

- facilitarea deblocarilor emotionale.

R. Peliser (1988) spunea ca ,, afilierea la o anumita tendinta teoretica nu e relevanta in tehnicile psihoterapeutice concret utilizate”. Iata de ce se vorbeste din ce in ce mai des de psihoterapia integrativa.
La fel cum psihoterapiile s-au dezvoltat, sau altfel privit, s-au frant in nenumarate scoli, si tehnicile de meditatie sunt diferite si nenumarate. De asemenea, atat diferitele tipuri de psihoterapii, cat si diferitele tipuri de meditatii lucreaza mai eficient asupra diferitelor tipuri de personalitati.
Toate psihoterapia moderna incepe cu si se bazeaza pe tehnicile orientale de relaxare si control mental. De asemenea, foarte multi dintre deschizatorii de drumuri in diferite psihoterapii au studiat si experimentat direct(unii dintre ei in chiar inima orientului cu calugari budhisti, altii in diferite alte locuri ale lumii cum ar fi America Centrala cu shamani) fenomenele de modificare a constiintei.
MEDITATIA- De remarcat ca radacina cuvantului ‘meditatie’ e aceeasi cu cea a cuvantului ‘medicament’, ceea ce inseamna ca meditatia e, de fapt, un medicament pentru suflet. Meditatia este, intr-adevar, un fel de medicament. Dar sa nu se inteleaga prin meditatie statul in pozitia yogina ‘lotus’ si golirea mintii de orice gand… Desi uneori poate insemna si asta, meditatia este, totusi, sa spunem… o calitate a lucrurilor sau a modului de a face lucrurile. Iar odata ce aceasta calitate a fost recunoscuta, nu mai e nevoie de un anume tip de meditatie… caci meditatia se va revarsa in toate aspectele vietii… Atunci orice activitate va fi incarcata de aceasta calitate meditativa…mersul va fi o meditatie, chiar si statul degeaba va fi o meditatie. Nu mai insist pe aceasta descriere, caci, pentru cei interesati, literatura in doemniu e impanzita de aceste descrieri.

 

SCURT EXERCITIU PENTRU IMPRIETENIREA CU MEDITATIA:

imaginati-va cum ati vrea sa va simtiti in fiecare secunda, in fiecare ocazie a vietii… Imaginati-va apoi ca nu mai e nimic de facut, ca nu exista nici un ‘trebuie’, nici un ‘ar trebui’, sau ‘nu ar trebui’ pentru ca totul este deja asa cum trebuie sau cum ar trebui. Cam asa arata o stare meditativa. Starea meditativa inseamna de asemenea potentialitate, posibilitate nelimitata. De aici, calatoria abia incepe…

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)