IUBIREA IN VIZIUNEA LUI RAAJNESH

Articol publicat in: Educatie


Ceea ce noi numim iubire implica un larg spectru de relatii. La cel mai jos nivel, iubirea este atractie sexuala. Cei mai multi dintre noi ramanem blocati acolo deoarece asteptarile noastre ne blocheaza sexualitatea. De fapt, cea mai mare problema cu iubirea sexuala este ca aceasta nu dureaza. Numai acceptand aceasta realitate, putem sa apreciem iubirea sexuala pentru ceea ce este. Aceasta acceptare presupune un proces de maturizare si in cele din urma, se poate trece la experimentarea iubirii care exista dincolo de sexualitate si la aprecierea individualitatii unice a celuilalt. Incepem sa intelegem ca adesea, partenerul nostru functioneaza ca o oglinda pentru noi, reflectand aspecte nevazute ale sinelui nostru profund si sprijinindu-ne in a deveni persoane integrate, si poate, integre. Acest tip de iubire se bazeaza pe libertate, nu pe asteptari sau nevoi.
Nivelul cel mai de jos al iubirii este atractia sexuala, iar cel mai inalt nivel al iubirii este compasiunea. Sexul este dedesubtul iubirii, iar compasiunea e deasupra ei. Iubirea e exact la mijloc. Oamenii tind in general sa confunde iubirea cu atractia sexuala, sa confunde emotiile cu sentimentele. Uneori sexualitatea e considerata a fi animalica, primitiva. Sexualitatea poate insa sa se transforme in iubire, dar nu se confunda cu aceasta. E, insa, un potential… Devenind constienti , meditativi, putem transforma sexul in iubire. Iar daca aceasta stare meditativa devine totala, absoluta, atunci iubirea poate fi transformata in compasiune. Budha a definit compasiunea drept iubire plus meditatie . Sexul e samanta, iubirea este floarea, iar compasiunea este aroma, mireasma. Cand iubirea nu e doar o dorinta, cand iubirea nu e doar o nevoie, cand iubirea inseamna a impartasi, cand iubirea nu e aceea a unui cersetor, ci a unui imparat, cand iubirea nu cere ceva in schimb, ci e gata doar sa ofere, doar pentru bucuria de a oferi, atunci, adaugand constienta , va fi eliberata “mireasma”. Aceasta este compasiunea.
Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)