Reltii in impas?

Articol publicat in: Educatie, Sanatate


Impasul in relatia de cuplu

Viata de cuplu presupune comunicare, respect reciproc, apropiere sufleteasca si, in plus, intimitate fizica. Desigur ca la baza vietii sexuale sta un instinct, dar fiecare dintre noi are propriul nivel energetic si diferite intensitati ale impulsului sexual, altfel spus ale libidoului. De aceea, nu este de mirare ca in viata sexuala a oricarui cuplu exista suisuri si coborasuri.
Situatii aparte ale impasului in cuplu pot fi
O sarcina neasteptata poate produce o criza n interiorul cuplului atunci cand dorinta unuia de a o pastra contravine planurilor celuilalt.
Indecizie una din persoane este indecisa daca sa mai ramna ntr-o relatie sau sa plece.
Certuri frecvente cuplul nu mai reusesete sa comunice, orice pretext este bun pentru a avea pareri contradictorii.
Infidelitatea relatii din afara cuplului sunt frecvent considerate ca momente de criza ale unui cuplu. Cert este ca, n spatele infidelitatii se gaseste ntotdeauna un motiv care are legatura cu cuplul.
Pregatirea pentru casatorie este un moment important pentru ca apar ntrebari importante suntem pregatiti pentru acest pas? Este ea/el persoana pe care o iubesc cu adevarat si care ma iubeste? Suntem compatibili ? Si nca multe altele, rodul temerilor din sufletul celor doi.
Disfunctiile sexuale acestea exprima situatii de criza ale cuplului. Experienta ne arata ca un important procent de cupluri ajung sa se desparta motivnd insatisfactia sexuala.
Un studiu recent al Fundatiei Soros a relevat urmatoarea ierarhie a cauzelor principale ce submineaza relatia cuplurilor in Romania:
lipsurile materiale sau lipsa de bani 61%
impartirea inechitabila a treburilor casnice 16%
comportamentul copiilor 7%
abuzul de bauturi alcoolice 4%
influenta parintilor/socrilor 3%
neglijarea familiei de catre unul dintre soti/parteneri 2%
infidelitatea 1%.
Intriga faptul ca infidelitatea ar reprezenta doar 1% dintre motivele de disputa in cadrul cuplurilor, in conditiile in care studiul a relevat ca 64% dintre barbati si 52% dintre femei s-au declarat in favoarea relatiilor sexuale extramaritale, si doar 30%, respectiv 41% au sustinut ideea fidelitatii in cadrul cuplului. Oricum, constatam preponderenta incalcarii a altor doi dintre factorii de succes, care impreuna stau la originea a peste trei sferturi din conflicte:
situatia materiala,
actiunile bazate pe empatie.
Imposibilitatea de a creste suficient de mult sau de repede averea familiei este un factor de stres major pentru barbati, de la care exista asteptarea inscrisa la nivel social de a asigura bunastarea caminului. Una dintre cele mai frecvente metode de gestionare a acestui factor este recursul la alcool – care insa nu face decat sa creeze un cerc vicios si sa le reduca sansele de a beneficia de reechilibrare in sanul familiei.
Impartirea inechitabila a treburilor casnice se bazeaza pe carente de intelegere empatica a nevoilor celuilalt. Este semnificativ faptul ca o proportie semnificativa a celor care cred ca au mai putin timp liber decat partenerul sau partenera de cuplu se considera si mai putin fericiti.
Modificarile libidoului reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme cu care se confrunta cuplurile si poate genera frustrare si implicit nemultumiri in contextul relatiei de cuplu, daca nu este adusa in discutie. In general, femeile pot avea placere sexuala si pot ajunge la orgasm prin stimularea celor doua zone erogene primare: vaginul si clitorisul. Unele dintre ele nu ajung la orgasm, indiferent de zona stimulata ( anorgasmie totala); altele nu simt placere decat dupa stimularea clitorisului sau a vaginului (anorgasmie partiala). Aceasta incapacitate de a simti orgasmul are rasunet foarte diferit de la o femeie la alta: unele paciente nu sufera deloc, in timp ce altele se simt foarte frustrate. Ca si toate celelalte tulburari de sexualitate, incapacitatea de a simti orgasmul poate fi legata de o boala organica sau de o cauza psihologica (problema comportamentala sau relationala, cauze numite functionale).
Unele femei, incapabile sa ajunga la orgasm, au tendinta de a-l simula, fie pentru a face placere partenerului, fie, pur si simplu, pentru a nu parea anormale. Conform unor studii, doua femei din cinci recurg la acest artificiu cateodata sau in mod constant. Acest comportament, chiar daca ar fi de inteles, este nerecomandat. El nu face decat sa ascunda problema anorgasmiei, nicidecum sa incerce rezolvarea ei. Este de preferat ca aceasta problema sa fie abordata deschis cu partenerul sexual, pentru a cauta cele mai bune solutii, in cadrul cuplului (de exemplu, pozitii noi in timpul coitului).
Un impact puternic psihologic il pot avea: teama de sarcina; obligatiile profesionale si familiale prea apasatoare; partener nu foarte atragator sau care ejaculeaza prematur, care prezinta o disfunctie erectila. Lipsa de experienta poate constitui o cauza sau un partener stangaci; lipsa de intimitate (parintii sau copiii in vecinatate) etc.
Unul dintre cele mai frecvent utilizate mituri sexuale este acela ca toate femeile resimt orgasmul prin penetrare si prin miscarea penisului. De fapt, cercetarile au aratat ca numai 25 % dintre femei ating orgasmul in acest mod, lasand un imens procent de 75 % care au nevoie de stimularea suplimentara a clitorisului. Se estimeaza ca 12% dintre femei sunt anorgasmice (nu ating niciodata paroxismul orgasmic). Multe femei se bucura de sex si se simt apropiate si iubitoare fata de partenerii lor in timp ce fac dragoste fara sa ajunga la orgasm. Absenta orgasmului reprezinta, deci o dificultate, numai daca femeia sau partenerul ei simt ca exista o problema. Este recunoscut acum ca factori fiziologici pot impiedica excitarea, de exemplu, dezechilibrele hormonale sau irigarea sangvina scazuta a clitorisului sau a vaginului. Reactia orgasmica, totusi, depinde de multe lucruri: excitarea sexuala, sentimentul de incredere in sine, ansamblul de credinte si prejudecati despre barbati, femei si sex in general.
Alte cauze ale anorgasmiei la femeie pot fi: timpul de raport sexual redus (sub 2 min), raporturi brutale, lipsite de tandrete din partea barbatului. Daca deficienta nu se rezolva printr-o terapie adecvata, aceste femei incep sa refuze actul sexual, devin frigide.
Cat priveste evolutia calitatii actului sexual in cadrul familiei, se constata:
pana la 30 de ani, o activitate sexuala buna, cu un raport sexual la 1-2 zile;
intre 30 – 40 de ani, raporturile sexuale se raresc, apoi incep sa apara tulburari de dinamica sexuala la barbat;
dupa 40 de ani, apar tulburari grave ale erectiei si reducerea timpului de raport sexual;
dupa 60 de ani, majoritatea cuplurilor inceteaza activitatea sexuala.
Aceste aspecte negative sunt determinate de nementinerea unei frecvente adecvate a raporturilor sexuale, de intretinerea unor relatii extraconjugale si/sau de aparitia unor stari de boala atat la femeie, cat si la barbat. (Referitor la pastrarea relatiei sexuale exclusiv in cadrul familiei, se constata ca femeile sunt mult mai stabile: numai cca 20% accepta relatii extraconjugale, la barbati proportia fiind de 80%.) Rezumand, relatia sexuala are un rol esential in viata de familie si este extrem de indicat sa fie mentinuta pe toata durata existentei cuplului, chiar si la varste inaintate. Ea prelungeste viata activa, contribuie la mentinerea starii de sanatate si a dorintei de viata. Cuplurile care au relatii sexuale rare si deficitare (cazuri foarte frecvente, din pacate) prezinta parteneri nervosi, gelosi, agresivi, intoleranti, nefericiti. Adesea partenerii simt ca ceva “nu merge” dar nu pot spune ce anume. A vorbi despre aceste lucruri i va ajuta sa identifice nemultumirile si cauzele lor. Rezolvarea anumitor probleme se contureaza uneori chiar n momentul expunerii lor. Vorbind despre ele, partenerii le vad cu mai multa claritate si ncep sa apara perspective de rezolvare. Evitarea oricarei crize nu rezolva nimic intr-o relatie de cuplu. De asemenea, a fi intr-o continua criza complica relatia. Cand crizele se lovesc de cuvinte nepotrivite, sentimente nesincere, taceri, retrageri in sine, atitudini jignitoare, distante sau violente, ele nu sunt nici tratate, nici bine traversate. In momentul in care cei doi parteneri stiu sa ramana conectati, adica apropiati in momentele de criza, ei isi ofera posibilitatea de a inainta impreuna si de a impiedica repetarea trecutului. Dupa criza si scenele facute unul altuia, partenerii tind deseori sa minimalizeze ceea ce au trait. Criza, in forma si continutul ei, nu este rezolvata. Sotii nu ii cunosc adevarata amploare. Nu atat natura problemelor provoaca starile de criza si le face greu de suportat, cat modul sanatos sau nu, in care le abordeaza cuplul. Crizele de pe parcursul vietii unui cuplu sunt inevitabile si necesare. Ele permit afirmarea si armonizarea diferentelor individuale. Surse regulate de evolutie a relatiei si a dezvoltarii personale ne obliga sa ne punem intrebari cu privire la propria persoana. Dificultatiile vietii de cuplu repun in discutie, in istoria noastra personala, modul in care ne raportam la ceilalti. Prin natura, densitatea si evolutia lor, crizele reactualizeaza legaturile din trecut. Experientele fericite alaturi de ceilalti hranesc legatura. Esecurile din viata sau relatiile noastre ranesc, rup legatura. Pana in clipa in care, prinr-un proces de regasire de sine, persoana este capabila sa restaureze si sa modifice cursul vietii sale. Cu cat atasamentul se manifesta mai amplu intr-o legatura, cu atat se consolideaza mai mult. Traversarea crizelor care insotesc etapele si consolidarea, pe termen lung, a legaturii de iubire faciliteaza revenirea la cota iubirii.

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)