Cautatorii de vise- articol psih. Simina Munteanu

Articol publicat in: Educatie, Sanatate


Cautatorii de vise

Autor: Simina Munteanu, psiholog clinician

Incapacitatea de a crede in virtutile vindecatoare ale psihoterapiei se trage, printre altele, din caracterul lipsit de spectaculozitate al actului terapeutic.
Psihoterapeutul este, cel mai adesea, un om cat se poate de simplu si banal. Nu corespunde niciunui vis de grandoare si rareori se suprapune peste imaginea omului de succes din prezent. Nu se afla in topul celor mai bogati romani, nu invarte pe degete partidele si consiliile locale, nu apare toata ziua pe ecranul televizorului si nici pe copertile revistelor mondene… S-ar putea sa fumeze, sa aiba kilograme in plus, sa fie la a doua casnicie, sa aiba probleme cu administratorul blocului vechi in care locuieste, sa-l vorbeasca vecinii pe la spate, sa fie un singuratic…
Hm! Pai atunci, care este diferenta dintre el (sau ea) si restul oamenilor?! Pare a fi un amarat, ca noi restul, de ce sa ma duc, ce ar putea unul ca el sa ma invete pe mine?? Ce-mi zice el, stiu si eu sa citesc pe net, sau sa-mi zica mama, ori prietenii, si ei o fac pe gratis, nu ca asta, care mai cere si o gramada de bani!Daca te-ai regasit in ultimele randuri, nu mai citi continuarea. Ramai la povestile pe care le ai cu cei din jurul tau, care sunt dispusi sa-ti asculte lamentarile si neputintele. Cu siguranta, ajutorul oferit de acestia este mult mai pe masura ta, decat cel psihoterapeutic.
Pentru restul, cei care au zambit la randurile de mai sus, hai sa vorbim despre diferente. De ce ar trebui un specialist care foloseste tratamentul psihologic, sa fie mult diferit de beneficiarul acestui serviciu, in sensul ca primul sa fie cu mult superior celui din urma? Ar fi asta o garantie a reusitei tratamentului? Cu siguranta nu! E drept insa ca ar vinde bine…De ce sa presupunem ca toti ne dorim aceleasi lucruri? Ca exista un singur ceva care ne poate face fericiti, si fara acel ceva nu putem avea o viata implinita?Cu totii am jurat, adolescenti fiind, ca nu ne vom uniformiza, nu ne vom lasa manipulati de mijloacele media, nu ne vom adapta nevoile interioare societatii consumiste, ca ne vom pastra increderea in fortele noastre, in ceea ce suntem, in puterea noastra de a face lumea un loc mai frumos si mai bun de trait. Cativa ani mai tarziu, ne trezim plini de suferinta ca vrem din rasputeri sa fim fericiti ca altii, nu ca noi! Ce tradare , cea mai urata si mai greu pedepsita: tradarea de sine, a scanteii de divinitate din fiecare fiinta umana!
Un psihoterapeut priveste spre acele vise din interiorul tau. Pentru el sunt mai clare, mai limpezi, mai vii decat pentru oricine din jurul tau, si stie cum sa ajungi la ele. Nu este magie, nu este spectacol, nici nu este nevoie. E o revenire la normal, o descatusare a unei vieti, la fel de frumoasa si valoroasa ca a celui care face acest gest simplu si uman.
Va doresc sa aveti parte de asta, atunci cand veti avea nevoie!

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)