Terapia asistata de animale- beneficiile animalelor de companie

Articol publicat in: Educatie, SanatateTerapia asistata de animale este un domeniu nou, ce are in vedere relationarea om – animal din perspectiva terapeutica. Rolul animalului este de o importanta majora, studiile aratand progrese semnificative in combaterea stresului cotidian, al deficientelor de relationare, avand drept scop relaxarea individului si perceperea intr-un mod diferit, adaptat, a societatii in care ne nastem, crestem, ne dezvoltam, muncim si luam parte la toate evenimentele vietii alaturi de oamenii dragi noua.

De aceasta modalitate de autodezvoltare prin intermediul animalelor pot beneficia persoane de toate varstele, fara o pregatire de specialitatein prealabil:

Cei presati din punct de vedere emotional

Abuz de substante

Lipsa stimei de sine, a increderii si respectului

Dificultati de relationare

Recuperare in urma unor pierderi

Atat in cazul copilului, cat si al adultului, terapia asistata de animale faciliteaza identificarea si demontarea barierelor defensive, promoveaza un mediu educativ si motivational, dezvolta o relatie terapeutica puternica, dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor, stimuleaza creativitatea si responsabilitatea, este o buna baza pentru educarea abilitatilor empatice, sociale, de lucru in echipa. De ce ati incerca o astfel de experienta? Iata mai multe motive:

Implinire fizica, psihica si emotionala

Imbunatatirea relatiilor interpersonale

Cresterea respectului fata de sine si a abilitatilor de coping

Cresterea increderii in sine

Dezvoltarea abilitatilor verbale si nonverbale

Reconectarea cu sentimente pierdute/uitate

Reducerea stresului

Cresterea autocontrolului

Dezvoltarea abilitatilor asertive

Descoperirea unor perspective noi pentru rezolvarea problemelor

Studii recente arata ca varstnicii care poseda animale de companie sunt mult mai putin predispusi la boli psihice specifice varstei inaintate, foarte multi psihologi si psihoterapeuti recomandand ingrijirea unui animal. Beneficiile se vad atat pe plan fizic, cat si pe plan psihologic: persoana in varsta este integrata social si are o responsabilitate fata de un alt suflet, va avea o viata activa, va cumpara mancare pentru animal si va vorbi cu alti proprietari de animale, etc.

Animalele de companie pot fi mai mult decat niste prieteni pentru copii. Iata cateva beneficii pe care prezenta unui animal de companie le pot avea in dezvoltarea social-emotionala a copilului:

Dezvoltarea stimei de sine. Invatand sa aiba grija de un animal intr-un mod responsabil, copilului ii va creste stima de sine. Stima de sine este un aspect important al dezvoltarii social-emotionale. Prezenta unui animal de companie in casa implica adesea impartirea sarcinilor necesare ingrijirii acestuia intre parinti si copii. Pentru copii, implicarea, incurajarea pozitiva si acceptanta sunt importante in construirea stimei de sine. Atunci cand impreuna cu parintii au grija de un animal si finalizeaza sarcini adaptate varstei lor, copiii se simt mai competenti. Este importanta adaptarea sarcinilor date copilului la varsta acestuia, pentru ca, de exemplu, un copil de trei ani poate ajuta dand apa cainelui, dar nu si plimban-du-l.

Animalele de companie pot sa mareasca stima de sine a copilului si prin dragostea neconditionata pe care acestea le-o ofera copilului. Nu conteaza daca azi la scoala lucrurile n-au mers prea bine, nu a dat niciun gol in meciul de fotbal sau parintii il cearta adesea.

Dezvoltarea empatiei (a abilitatii copilului de a intelege ceea ce simt ceilalti). daca are grija de un animal, care este total dependent de stapan, copilului i se va imbunatati inteligenta emotionala , pentru ca relatia pe care copilul o stabileste cu animalul de companie este in mod esential bazata pe comunicarea nonverbala. Copilul invata sa devina mai empatic prin recunoasterea nevoilor si emotiilor pe care animalul sau le simte, prin posturile si mimica pe care acesta le adopta in diferite situatii. De asemenea, copilul se va confrunta si va intelege ciclicitatea vietii: nasterea, cresterea, reproducerea si moartea. Astfel poate invata sa faca fata mai bine pierderilor semnificative.Suport emotional. De obicei animalelor de companie le place sa se joace si sa binedispuna, ceea ce-i poate face pe copii sa rada si sa devina mai calmi si mai fericiti. S-a observat ca atunci cand intervine un divort in familie, prezenta unui animal de companie il poate ajuta pe copil sa faca mai bine fata durerii separarii parintilor lui.

Animalul ii acorda sentimentul securitatii si-l poate distrage de la starea emotionala negativa prin care trece. Comunicare prin joc. Animalul de companie poate juca rolul unui intermediar intre copil si lumea adultilor. Copiii au in mod spontan tendinta saumanizeze animalul, atribuindu-i sentimente si nevoi asemanatoare lor. Observand relatia pe care copilul o stabileste cu animalul de companie poti afla mai multe despre copil.

Jocul este un mod de comunicare comun copilului si animalului, „obiect de proiectie”, prin intermediul caruia este mai usor pentru copil sa vorbeasca despre sine si sa-si exprime temerile. Astfel, prezenta unui animal permite de multe ori detectarea carentelor afective si emotionale ale copilului. Masura in care un animal de companie poate influenta dezvoltarea emotionala a copilului depinde de calitatea vietii de acasa. Daca acasa exista relatii apropiate, pozitive, atunci animalele de companie pot creste stima de sine a copilului. In schimb, pentru copiii care sunt neglijati emotional, animalul de companie joaca in special rolul de confident si de protector impotriva singuratatii. Intr-un fel, se poate spune ca in acest caz animalul de companie devine un „substitut al mamei”, copilul atasandu-se de acesta, scopul atasamentului fiind obtinerea si pastrarea sigurantei.Acest tip de terapie s-a dovedit a fi eficienta si in ce priveste imbunatatirea dificultatilor intampinate de copiii cu probleme, cum ar fi autism, asperger, ADHD , dar si la adulti care prezinta tulburare bipolara , anxietate, depresie etc.Cateodata, prezenta unor animale familiare in locuri resimtite ca ostile de catre copil, cum ar fi un spital, un cabinet, etc. ii poate scadea acestuia starea de anxietate. In plan fizic, cand mangaiem un animal, corpul nostru secreta endorfine care reduc starea de stres.


Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)