Psihologia/ Psihoterapia Transpersonala- Vindecare holistica (emotionala, mentala, spirituala)

Psihologia transpersonala se ocupa cu explorarea si dezvoltarea starilor de constiinta modificata, a experientelor mistice si arhetipale ale marilor religii ale lumii, abordeaza psihologia meditatiei, precum si trairile avute in cadrul traditiilor ezoterice. Reprezinta un domeniu care integreaza procesul de traire si integrare a sinelui, pe scurt, cuprinde toate transformarile si evolutia constiintei umane surprinsa in toate ipostazele.
Psihologia transpersonala a evoluat din psihologia umanista, ai carei fondatori au fost Abraham Maslow, Carl Ransom Rogers si Erich Fromm, reprezentand o aprofundare a acesteia spre explorarea sinelui, adica a ceea ce se afla dicolo de eul constient, dincolo de persoana (trans-personal). A. Maslow afirma in sensul acesta: Consider ca psihologia umanista,cea de-a treia forta, este una tranzitionala, o pregatire pentru o alta,transpersonala, trans-umana.
Termenul de “transpersonal” a fost lansat insa de un psihiatru considerat foarte nonconformist pe atunci, dr. Stanislav Grof. Reprezentant al generatiei LSD din anii ’60-’70, acesta a facilitat contactul dintre stiinta si spiritualitate, schimband pentru totdeauna imaginea dogmatica despre trairile mistice (considerate apanaje ale lumii religioase) sau despre trairile psihedelice (provocate de ingerarea unor substante). Toate aceste stari erau considerate ca fiind iesite din normal, deci patologice. Aceleasi stari de profunda intuitie si revelatie s-au dovedit a fi insa prezente si in procesul de creatie al artistilor. Ceea ce misticii si samanii cunosteau asadar, de mii de ani, patrundea in mediul stiintific si capata noi demnumiri si valente. Experientele transpersonale avute de mii si mii de voluntari (pacienti, psihiatri, psihologi), provocate experimental prin ingerare de substante sau practicarea unor tehnici de respiratie si meditatie speciale, au dovedit a avea profunde efecte transformatoare in vietile celor care le-au trait, restructurand tipare mentale, aducand noi perspective, facand loc unei cunoasteri situate dincolo de obisnuit, facandu-i constienti de propriile limitari sau autolimitari, de distorsiunile existente in propria cunoastere si propriile comportamente, realizand ceea ce regasim si actualmente in practica sub denumirea de psihoterapie clasica, dar si mai mult decat atat.

Controversele starnite, legate de LSD, precum si interzicerea ulterioara a acestei substante, l-au facut pe dr. Grof sa se reorienteze cu privire la metodele folosite pentru inducerea acestor stari binefacatoare de constiinta, asa ca a pus bazele unei metode numite “respiratie holotropica”, inspirata de asemenea din practici stravechi. In obtinerea acestei terapii, Grof a frecventat samani din America de Nord, Mexic, America de Sud.
Terapiile transpersonale integreaza insa, toate mijloacele, tehnicile si credintele cu aplicatii practice (“tehnologii ale sacrului” cum le numea Mircea Eliade), care sporesc creativitatea, empatia si intuitia, maturizand si optimizand personalitatea, facilitand reconectarea fiintei omenesti la adevaratele sale origini si dimensiuni.
Psihologia si medicina secolului XX au depasit cu greutate viziunea mecanicista asupra fiintei omenesti, progresele din domeniile fizicii cuantice, biologiei si biochimiei, confirmand insa viziunea holista a sistemelor vechi de credinte, astfel incat se intrevede astazi o noua viziune asupra universului si fiintei umane, configurand ceea ce este cunoscut sub numele de “noua paradigma”. In aceasta noua viziune asupra universului, toate lucrurile sunt interconectate, asadar experimentarea, constientizarea si integrarea acestei unitati, va avea caracter terapeutic in cadrul sistemului de convingeri personale al fiecaruia, in sensul de vindecare holista, adica de refacere a relatiei cu sine insusi si cu universul, din perspectiva viziunii integrale si integrate a tot ceea ce exista. Putem aminti aici citatul devenit deja celebru, al medicului american de origine indiana, Deepak Chopra: “suntem mai curand fiinte spirituale care experimenteaza materia, decat fiinte materiale care experimenteaza spiritualitatea.”

Psihologia Transpersonala in Romania

Primul curs de psihologie transpersonala din Romania a fost sustinut de catre prof. Ion Manzat la Facultatea de Parapsihologie si Stiinte Cognitive din cadrul Universitatii Ecologice, intre anii 1995-1998. Din anul 2000 se sutin cursuri de psihologie transpersonala la Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, de catre prof. Anca Munteanu. De asemenea, in cadrul Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala a Universitatii “Petre Andrei” din Iasi, acelasi curs de psihologie transpersonala este sustinut din anul 2001 tot de catre prof. Ion Manzat.

Asociatia Romana de Psihologie Transpersonala este o organizatie aparuta in anul 2001 si are ca scop initierea, dezvoltarea si aplicarea la un nivel extins al psihologiei transpersonale, dar si a altor ramuri ale psihologiei sau altor discipline umaniste care studiaza experientele si manifestarile transpersonale. ARPT este membra in Asociatia Europeana de Psihologie Transpersonala.

Activitatile ARPT au constat atat in promovarea a numeroase articole, cercetari si publicatii (“Jurnalul de Psihologie Transpersonala”- publicatie bianuala), dar si conferinte, seminarii si workshopuri (respiratie holotropica, vindecare shamanica, tehnici meditative, tehnici de vindecare emotionala, mentala si spirituala).

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)