Tehnici de relaxare

A evita situatiile stresante ar fi ideal, dar in aceasta epoca agitata si in continua miscare, acest lucru pare a fi imposibil.

Intr-o oarecare masura stresul poate fi util. A lucra sub presiune poate fi pentru unele persoane foarte motivant, insa a supune organismul foarte des si pe perioade indelungate unui astfel de regim, inseamna ca trupul si mintea vor suferi consecintele. In situatii stresante sistemul nervos elimina hormonii de stres care ajuta organismul sa faca fata provocarii, dar in acelasi timp, pot creea dezechilibre pe care sa le resimtim mai tarziu sub forma diferitelor disfunctii fizice sau psihice.

Pentru a reduce cat mai mult aceste efecte ale agitatiei vietii de zi cu zi, foarte utile s-au dovedit a fi tehnicile de relaxare. Acestea se regasesc in mai toate orientarile terapeutice, fiind preluate cu multa vreme in urma din diferite scoli stravechi de orientare mistica sau shamanica (yoga, zen, shamanism), fiind prelucrate si adaptate la nevoile zilnice ale omului contemporan.

Exista multe tehnici, le voi enumera insa doar pe cele mai cunoscute, ramanand sa alegeti tehnica ce va corespunde nevoilor si preferintelor, in functie de stilul de viata si personalitatea fiecaruia.

1. EXERCITII DE RESPIRATIE
Putem sta fie in sezut, fie intinsi pe spate.
Ne concentram exclusiv pe respiratie. Inspiram profund, pastram aerul in plamani atata timp cat inca ne simtim confortabil, deci nu ne vom forta deloc, si apoi eliminam aerul treptat, pana cand simtim ca ne-am golit plamanii complet.
Repetam aceasta actiune de aproximativ 3-4 ori, sau pana cand simtim ca agitatia din corp sau din minte a disparut complet.

2. RELAXAREA PRIN VIZUALIZARE (IMAGINATIE)
Pentru acest exercitiu se cere sa ne aflam intr-un spatiu linistit. Pozitia va fi fie in sezut, fie intins pe spate cu mainile pe langa corp si palmele in sus (desi exista variante ce ne recomanda sa asezam palmele in jos, deci depinde iar de preferintele fiecaruia).
Inchidem ochii si incepem sa numaram de la 1, pana in momentul in care ajungem sa ne golim mintea, distragandu-ne treptat atentia de la toate gandurile care ne invadeaza de obicei.
Ne imaginam apoi o zi insorita, un cer albastru cu norisori albi si pufosi, precum si o campie cu flori multe si colorate, iar din loc in loc cate un copac mare si umbros sub care se afla bancute. Ne imaginam ca ne plimbam pe aceasta campie sau ne odihnim pe bancuta la umbra, bucurandu-ne de peisaj si de linistea din jur. Simtim si vantul care parca ne face sa ne simtim mai vii. Observam linistea, observam soarele care lumineaza si care este umbrit de cate un norisor subtire si alb.
Deschidem ochii si ne dam seama ca am mai fi zabovit putin in acea atmosfera binefacatoare.
Putem continua acest exercitiu atat timp cat consideram ca este necesar.
Acest tip de exercitiu necesita o oarecare practica, dar poate deveni extrem de eficient in crearea unei stari de buna dispozitie.

3. RELAXAREA PROGRESIVA PRIN DETENSIONAREA CORPULUI
Este o tehnica ce presupune o relaxare mai profunda decat cele anterioare, asa ca vom incepe practica intinsi pe spate cu mainile pe langa corp si palmele in sus.
Inchidem ochii si ne vom incorda si detensiona pe rand fiecare grupa de muschi. Incordarea poate dura in jur de 15 secunde, iar detensionarea (relaxarea) la fel. Vom observa ca daca incordam muschii inainte de a-i relaxa, acestia sa vor relaxa mai profund si vom deveni mai usor consteinti de tensiunile existente in corp si altfel, ramase poate, neconstientizate.
Relaxarea se va realiza pe segmente: laba piciorului drept, laba piciorului stang, pulpa piciorului drept, pulpa piciorului stang, coapsa piciorului drept, coapsa piciorului stang, trunchi (solduri, fesieri, abdomen, piept, spate), membre superioare(palma si degetele, apoi antebratul si bratul)- pentru relaxarea palmelor, se va incorda pumnul in intregime. Urmeaza apoi gatul si capul in intregime (muschii capilari, muschii fetei- obraji, gura, limba, fruntea, ochii).
Urmeaza apoi sa ne detensionam si mintea, ramanand linistiti si relaxati cat timp consideram ca este necesar.
Pentru revenire, ne vom misca usor membrele si capul, scuturandu-le apoi cu putere.

Este foarte important ca pozitia corpului sa fie una comoda, sa nu simtim dureri, tensiuni sau amorteli in timpul exercitiilor. Daca nu ne miscam corpul o anumita perioada de timp, dar ramanem treji, e posibil sa apara o usoara senzatie de imponderabilitate, acest lucru aratand ca ne aflam intr-o curba normala de scadere a frecventei activitatii creierului.
Vom trece, asadar din starea specifica activitatilor de zi cu zi, adica din frecventa beta (cu semnale cuprinse intre 50-15 cicli pe secunda), in frecventa de functionare alfa (cu semnale cuprinse intre 15-8 cicli pe secunda), specifica starilor de reverie, detasare si receptivitate. De asemenea, e starea in care omul isi foloseste imaginatia si capacitatea de vizualizare. Aceasta stare (alfa) este foarte greu de controlat, in sensul ca din acest tip de frecventa creierul trece foarte rapid fie spre beta (starea de activitate crescuta), fie spre theta-delta. Theta (7-4 cicli/secunda) este starea perceputa inainte de trezire sau de adormire, la trecerea spre sau dinspre adancimile somnului profund, cand ne aflam intr-un fel de vis constient cu flashuri care ne strabat mintea pe jumatate adormita. Urmeaza frecventa delta, starea somnului profund cu vise (rapid eye mouvement-REM, cu 4-2 cicli/secunda) si apoi gama (2 cicli/secunda), starea somnului profund fara vise. Dar mai multe detalii despre aceste frecvente si stari ale creierului, vor constitui tema unui articol saparat.
Tehncile de relaxare vor provoca asadar stari specifice frecventei alfa, trecerile spre alte stari fiind insa uneori posibile. Se poate, de exemplu, intampla sa adormim in timpul efectuarii exercitiilor de relaxare, fara ca acest lucru sa insemne ca relaxarea nu a reusit, ci poate, ca orgaismul nostru avea nevoie de o refacere mai profunda, cerandu-si cu aceasta ocazie “drepturile”.

Tehncile prezentate mai sus pot fi adaptate si imbinate dupa o vreme de practica, in functie de nevoi si preferinte. Spre exemplu, tehnica relaxarii progresive poate fi realizata si in pozitia sezand cu ochii deschisi, si poate fi urmata apoi de tehnica respiratiei profunde si apoi de tehnica vizualizarii, sau doar de tehnica respiratiei, in functie de timpul avut la dispozitie.
In acelasi timp, tehnica respiratiei poate fi urmata de tehnica relaxarii progresive. Spre exemplu, atunci cand suntem agitati putem incepe cu tehnica respiratiei care ne poate calma, si putem continua cu tehnica relaxarii progresive pentru aprofundarea starii de calm.
Important este sa fim intuitivi in practicile pe care le alegem, si sa le adaptam in permanenta locului in care ne aflam, precum si timpului pe care il avem la dispozitie.
E necesar ca pentru inceput, aceste exercitii sa fie practicate in momente de liniste si in spatii care sa ne permita sa ne intindem si sa nu fim intrerupti, dar dupa ce ne deprindem cu practicarea lor, vom avea posibilitatea sa le realizam mult mai usor si sa le adaptam in permanenta la conditiile si nevoile existente intr-un anumit moment.

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)