N-am renuntat nicicand la ura…

A renunta la ura inseamna a reprima. Iar reprimarea inseamna sinucidere, inseamna sa fii altfel decat esti, sa depozitezi in subconstient toate sentimentele si atitudinile pe care societatea le respinge. Cu cat le negam mai tare, cu atat aceste sentimente si atitudini nedorite vor face mai plenar parte integranta din noi.

Uneori mintea poate juca un joc al linistii, al lipsei de ganduri, de emotii, dar acesta nu e un proces spiritual, ci doar o reprimare. Gandurile si emotiile nu dispar, ci sunt cat se poate de vii si prezente, pregatite sa iasa la suprafata cand te astepti mai putin.

A lasa frau liber emotiilor, a aduce la suprafata emotiile nedorite (neacceptate social) inseamna a incepe sa le recunosti si sa le cunosti. Analizand, vom constata ca teama, furia, invidia, rivalitatea, etc. isi gasesc sursa in exterior, in mintea constienta, periferica fiintei autentice, adica sinelui interior, pur, divin, cu care ne nastem. Aceste emotii, pe care imi place sa le numesc neacceptate, si nu neaparat negative, se nasc din interactiunea cu mediul inconjurator, la fel ca cele acceptate, pe care le numim generic, pozitive. Diferenta in ceea ce le priveste pe cele din urma, consta in aceea ca ele, emotiile pozitive, sunt acceptate si dorite. Ambele insa, atat cele “pozitive”, cat si cele “negative”`, se nasc din interactiunea cu lumea, cu viata. Si ambele inseamnna viata, pe cand neacceptarea lor, negarea si reprimarea, inseamna sinucidere lenta, prin otravirea psihicului si in cele din urma a fizicului. Reprimarea din dorinta de a pastra pacea cu orice pret, ne face doar sa ne asumam responsabilitatea sau vina pentru orice, inclusiv pentru lucruri pentru care nu suntem raspunzatori, ne face sa nu parem suparati, insa cu pretul unei false linisti. Pretul acestei atitudini devine modalitatea ineficienta prin care psihicul si fizicul se elibereaza de “toxinele” mentale acumulate, si anume, printr-o suferinta psihosomatica.

Pentru ca exista intotdeauna cealalta fata a monedei, aceea care nu se vrea vazuta sau acceptata, si care ne face sa constientizam ca nu suntem intotdeauna noi responsabili, ca avem dreptul si libertatea de a alege sa traim in armonie, si ca daca cineva atenteaza la aceste drepturi, ne ramane pentru un timp doar libertatea de a le apara. Avem acelasi drept asupra trairilor noastre instinctuale, cum avem acelasi drept asupra trairilor educate sau elevate. A nu-ti recunoaste dreptul la trairea deplina a pulsiunilor tale, fie ele negative sau instinctuale, inseamna a perverti o latura importanta a vietii spirituale autentice.

Nici abordarea pasiva, tacuta, nu este o modalitate eficienta de a reprima emotiile nedorite, si nici pozitia critica, plina de frustrare, de a ne manifesta nemultumirile. Acestea nu sunt decat niste sustrageri emotionale, care duc la exteriorizare mai tarziu, insa prin adevarate explozii.

Cand intelegi de unde vine ura, ea e cea care renunta la tine si te paraseste, tu nu trebuie sa faci niciun efort. De altfel orice efort de a renunta la ceva e o lupta fara izbanda, atata vreme cat aceasta renuntare nu vine din intelegere si acceptare. In momentul in care ne-am inteles si ne-am acceptat teama, aceasta dispare ca prin farmec. In momentul in care am inteles din ce cauza ne-am ales cu sentimentul rivalitatii, acesta nu ne mai da tarcoale si vom sesiza cum toate aceste acumulari constituiau adevarate obstacole in calea manifestarii vitale a psihicului nostru.

In urma unei interventii analitice asupra mentalului nostru, avem ocazia sa realizam cum emotiile se clarifica si se cristalizeaza, cum perceptia noastra asupra lucrurilor si asupra lumii intregi devine mult mai clara. Vom constata cum oboseala, rutina sau disconfortul de orice fel, se disipeaza pur si simplu, dand nastere unei prospetimi si vitalitati nemaiintalnite anterior. Atunci simti ca imposibilul a fost de fapt intotdeauna posibil…

De retinut ca emotiile nu ne apartin decat in masura in care alegem sa ne identificam cu ele. Asadar nu e vorba de vreo lupta a renuntarii, ci mai degraba de o acceptare, de intelegere si detasare fireasca, deci de un proces natural, spiritual, deloc fortat, de dezidentificare. Iar acest proces este unul dinamic, si e absurd sa credem ca are vreun final. Pentru ca netraind intr-o lume ideala, e firesc sa acceptam ca nici omul nu poate fi o fiinta ideala. Idealul e cel care se lasa modelat de noi, de credintele si alegerile noastre.

Un om complet si viu e cel care actioneaza in conformitate cu idealul pe care si-l creaza moment de moment, constient fiind insa ca tradarea acelui ideal inseamna tradarea lui insusi, ca tradarea fiintei lui complete inseamna, cum spuneam, reprimare, inseamna a te minti pe tine insuti, iar a trada idealul compasiunii cu care si fiintele necuvantatoare apropiate de specia umana se nasc, inseamna de fapt a-ti intoarce spatele tie insuti. Iar aceasta compromitere, nu inseamna nimic altceva, decat amanarea momentului de adevar, in care emotiile neacceptate vor rabufni invariabil si inevitabil.

Iata de ce n-am renuntat si n-am de gand sa renunt la ura… Pentru ca stiu ca nu e nevoie… Pentru ca stiu ca din cand in cand, atunci cand e cazul, ea e cea care renunta la mine.

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)