EVITAREA EFECTELOR NEGATIVE DUPA TRAIREA UNOR EXPERIENTE TRANSPERSONALE (MISTICE)

Ca psiholog cu o practica clinica in care pacientii sunt predispusi la trairea unor experiente perceptive atipice si se confrunta relativ des cu stari modificate de constiinta, am simtit sa lamuresc anumite aspecte legate de efectele acestor stari si sa aduc un plus de ajutor informativ din experienta clinica avuta cu pacientii, dar si din practica spirituala personala legata de acestea.

E minunat ca foarte multi oameni au experimentat si experimenteaza stari modificate de constiinta. Prea putin se vorbeste insa despre modalitatea de integrare a acestor experiente si foarte des se uita faptul ca acestea pot cauza si neplaceri in anumite situatii. Cu siguranta ca orice astfel de experienta modifica profund sistemul de valori la care omul se raporteaza si uneori restructurarile valorice, cognitive si emotionale sunt semnificative.

Se cere totusi amintit ca revenirea din astfel de stari poate cauza procese de inflatie care amplifica instanta egoului, in loc sa o diminueze si sa reduca importanta de sine, astfel ca e important ca atunci cand traim astfel de exepriente revelatorii, sa le integram intr-un mod armonios, evitand capcana inflatiei de care vorbeam.

Inflatia se poate referi in principal la intarirea convingerilor religioase. E ideal atunci cand conflictele sau incertitudinile sunt rezolvate pe moment, dar un terapeut transpersonal priceput va avea grija ca cel care tocmai a revenit din starea de transa sa constientizeze ca ceea ce a trait nu trebuie cu necesitate si intotdeauna interpretat, ci mai degraba doar integrat. Diferenta de nuanta consta in faptul ca interpretarea presupune legarea noilor continuturi psihice (produsele experientei sau numinosul, cum e el numit in termeni transpersonali) de unele continuturi vechi. De obicei, tocmai acest lucru este cel care cauzeaza inflatia, pentru ca creeaza o noua separare conceptuala, care este de nedorit. Starile revelatoare sunt cele care genereaza sentimentul unitatii, al comuniunii in general, fie ca ne raportam la comuniunea cu sinele individual, fie cu sinele colectiv, adica cu lumea. Sa nu uitam ca inflatia, asa cum ne invata cercetarile si cazuistica din domeniul psihoterapiei transpersonale, este cauzatoare de anxietate si chiar de depresie. Ori raportarea continuturilor psihice revelatorii la vechile concepte religioase nu se dovedesc a fi in foarte multe cazuri cele inspirate, tocmai din cauza crearii unui nou concept separator, acela de Dumnezeu separat de sine, ceea ce va conduce ulterior inflatiei, la o nedorita si de evitat regresie (care va fi la radul ei cauzatoare de anxietate si depresie din cauza revenirii la vechile structuri, cauzand noi conflicte separatoare si creatoare de confuzie).

Cred ca orice terapeut, incluzand terapeutii de orientare transpersonala, va fi de acord ca semnul progresului unei terapii consta si in spargerea sau depasirea tiparelor de orice fel, in scopul binecunoscut al accesarii potentialului adaptator si creator al individului. Astfel, daca subiectul in cauza se raporteaza la continutul experientei sale in termenii implinirii personale si spirituale specifice oricarui individ uman, va evita anumite expectante legate de schimbarile ce vor surveni in urma experientei si astfel va evita si crearea de noi tipare, lasand frau liber in continuare trairii efective, ajutand deconceptualizarea si prin urmare integrarea eficienta, lipsita in acelasi timp de efectele neplacute care urmeaza in mod obisnuit inflatiei.

Astfel, daca e sa ne raportam la un caz concret, iata cum, prin intrebari si raspunsuri din aproape in aproape, o persoana care tocmai a trecut printr-o experienta numinoasa, poate fi usor si cu multa pricepere canalizata mai mult spre o zona de integrare mai apropiata de zona sentimentelor unificatoare, decat de zona sentimentelor separatoare. “Am trait cea mai coplesitoare experienta din viata mea… Am avut fireste momente cnd m-am indoit de existenta lui Dumnezeu. Experienta de astazi a pus capat definitiv oricarei ndoieli”, spune de obicei un om care tocmai a trait o experienta revelatoare mistica.
Posibile intrebari de ghidare a atentiei:
Carui fapt s-a datorat indoiala ta cu privire la existenta lui Dumnezeu in trecut?
Resimti experienta de azi ca fiind cauza increderii tale absolute?
Crezi ca aceasta stare minunata de incredere s-a aflat si inainte de ziua de azi in tine, dar nu s-a manifestat decat acum?
Avand in vedere ca ai folosit un cuvant cu valoare absoluta- ai spus “definitiv”, crezi ca vei accesa acest potential in orice moment vei dori de acum incolo?

E recomandat ca cei care tocmai au trecut prin stari modificate de constiinta cu efecte revelatoare, sa practice ceea ce eu numesc meditatie de integrare. Acest tip de meditatie poate fi realizata de cate ori persoana simte nevoia sa se reconecteze cu starea, astfel ca trecerea spre zona perceptiei normale va fi una treptata, pastrand in acelasi timp pe cat posibil contactul cu noile continuturi psihice achizitionate pe parcursul experientei si evitand in acelasi timp pervertirea lor prin conceptualizarea prematura.
Meditatia de integrare nu e cu necesitate una clasica, desi poate fi practicata si intr-o pozitie comoda, de relaxare, ci poate fi realizata chiar in cadrul anumitor activitati pe parcursul carora se vor urmari aspecte legate de noua stare. Poate fi practicata asadar in timp ce ne deplasam, in timp ce efectuam anumite activitati casnice sau gospodaresti, dar si in cadrul unor activitati intelectuale de genul citit- scris. Ideea consta de fapt in concentrarea atentiei in zona noii stari, in paralel cu atentia focalziata pe activitatea de baza. E vorba de un tip de meditatie cunoscuta ca activand zona sinelui-martor si care practicata in general si timp de aproximativ o luna, are ca efect constienta in cadrul visului, deci e o prima etapa in practica visului lucid. Practicata insa dupa o stare revelatorie, va avea ca efect, integrarea fara repercursiuni negative, a continuturilor psihice revelatorii.

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)