Activism- a iesi din tine insuti

Ce anume face ca cineva sa devina activist? Cercetarile arata ca credintele parentale, personalitatea si simtul apartenentei, care e si o nevoie specifica prezenta in celebra piramida a lui Maslow, primeaza in asumarea cuiva a rolului de activist.

Cu totii recunoastem protestatarii dintre noi: vecini care intocmesc petitii pentru protejarea zonelor verzi, persoane care reunesc grupuri pentru sustinerea drepturilor animalelor, oameni care militeaza pentru pace. De multe ori le impartasim convingerile, cu deosebirea ca noi nu le verbalizam la fel ca ei. Deci cu ce se deosebesc activistii de oamenii pasivi?

Activistii aleg sa se dedice unei cauze din varii motive.

Modelul parental poate juca un rol important in modelarea viitorului activist, potrivit Dr. Lauren Duncan, profesor de psihologie la Smith College, care a studiat activismul. Acesta a remercat faptul ca multi dintre studentii ai caror parinti luptasera in Vietnam, erau pacifistii care militau impotriva razboiului din Golf in 1991.

Personalitatea ii ajuta de asemenea pe activisti. Cei care gasesc conotatii personale in evenimentele curente sunt inclinati sa-si exprime deschis cauza. Unii oameni resimt influente emotionale dupa ce urmaresc un anumit program de stiri, in timp ce altii inchid televizorul fara sa resimta niciun fel de urmari.

Oamenii sunt mai inclinati sa resimta conotatii personale daca se percep pe ei insisi ca parte a comunitatii de care apartin si care este afectata de o problema.

Dr. Mashek, cercetator la Universitatea George Mason, specializat in emotii ce tin de moralitate, afirma ca milioane de femei au imbratisat acest simt al identitatii colective in timpul miscarii pentru drepturile si emanciparea femeilor.

Unii psihologi spun ca majoritatea actelor definite ca altruiste, adica devotate intereselor celorlalti, provin de fapt din dorinta de a te ajuta pe tine insuti. Inseamna aceasta ca altruismul in sine e egoist? Depinde de conotatia pe care o dam termenilor, pentru ca “daca sunt un protestatar pacifist si militez impotriva razboiului, asta inseamna ca ajut lumea pentru ca lumea este comunitatea din care fac parte si astfel ma ajut pe mine”, afirma Mashek.

Cu totii am duce-o insa mai bine azi daca ne-am extinde simtul apartenentei la comunitate, potrivit lui Kottler. Acesta declara ca boshimanii din Namibia, pe care i-a studiat ani de zile, considera bunurile materiale ca fiind comune. “Ei nu cunosc notiunea de ‘al meu’ sau ‘al tau’ pentru ca au un simt al apartenentei foarte ridicat. In comunitatile occidentale, individualismul este extrem de ridicat, asta conducand la o lipsa de responsabilitate fata de membrii comunitatii sau fata de alti oameni in general.”, dar si la sentimente de singuratate, inutilitate, cauze cunoscute ca generand tulburarea cea mai intalnita in zilele noastre, depresia.

Kottler este sustinator al teoriei stimularii empatice, care explica actele de binefacere ca acte motivate intrinsec si realizate pentru a satisface o nevoie psihologica si fiziologica in acelasi timp, specifica oricarei fiinte umane echilibrate.
“Atunci cand te extinzi pe tine asupra altcuiva, intri intr-o stare de constiinta modificata. Te simti entuziast, te simti minunat, plutesti.”

Implicarea in activitati ce tin de comunitate, altruismul, activismul pot genera acest sentiment, spune Kottler.
“Oamenii sunt azi preocupati de ei insisi, excluzand restul lumii inconjuratoare”, spune el. “Cu cat reusesti sa iesi din tine insuti mai mult, cu atat mai plina de insemnatate si mai satisfacatoare poate deveni viata.”

Preluat si adaptat dupa un articol de Anne Becker
psychologytoday.com

Acest articol a fost publicat în Sanatate, Educatie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)